fotofotofotofoto

Ondernemingsrecht

Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, dit noemen we een rechtsvorm of bedrijfsvorm. Kies de rechtsvorm die het beste past bij uw situatie. U kunt hierbij denken aan zaken als zeggenschap, alleen een bedrijf beginnen of samen met een of meer partners. Maar ook aan fiscale voordelen. Een belangrijk onderscheid bij de verschillende rechtsvormen is de keuze voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.

Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

- eenmanszaak
- vennnootschap onder firma (vof)
- commanditaire vennootschap (cv) 
- maatschap

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid

Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid. De volgende worden hierna besproken: 

besloten vennootschap (bv) 
naamloze vennootschap (nv) 
coöperatie

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. De notaris zorgt voor de oprichting en de begeleiding van de door u gekozen ondernemingsvorm.